Μον Σινέ - Μαριάννα (Πλ. Ειρήνης)

Πλ. Ειρήνης

Η πλατεία Ειρήνης αποτέλεσε τον χώρο ίδρυσης του δεύτερου σε χρονολογική σειρά κινηματογράφου στην Αθήνα ονόματι «Μον Σινέ» (το πρώτο ήταν το «Σινε Παρί» στην Πλάκα). Το Μον Σινε ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1936, και αμέσως καθιερώθηκε ως ενα σημαντικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κέντρο για τον δήμο του Βύρωνα. Σχεδόν απο την αρχή της λειτουργίας του το σινεμά προσπάθησε να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φιλοξενώντας μερικούς απο τους μεγαλύτερους θιάσους της Αθήνας, αλλά και περιοδεύοντες θιάσους, τα λεγόμενα «μπουλούκια». Το Μον Σινέ αρχικά ανήκε στον κ. Σαμπατάκο, ο οποίος ήταν και παραγωγός ταινιών. Το 1965 όμως άλλαξε ιδιοκτησία και μετονομάστηκε σε «Μαριάννα», προς τιμήν της κόρης του νέου ιδιοκτήτη, κυρίου Μιχάλη Βέλιου. Ωστόσο έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 1978 και τελικώς κατεδαφίστηκε. Το Μον Σινέ έχει απαθανατιστεί στην ταινία «Μη βαράτε όλοι μαζί» του 1962 και στη γαλλική ταινία Une femme à sa fenêtre του 1976. 

Συμπληρωματική πληροφορία

Η σελίδα facebook Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα ανήρτησαν ένα απόσπασμα από την ταινία του 1962 «Οι Αετονύχηδες» ή «Μη βαράτε όλοι μαζί».

Στο απόσπασμα φαίνεται η πρόσοψη του κινηματογράφου «ΜΟΝ ΣΙΝΕ», που ήταν επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, γωνιακή διώροφη κατοικία της οικογενείας Κουκουλάκη επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη και Κύπρου, καταστήματα και σπίτια επί της οδού Κολοκοτρώνη και τέλος τα «Θεραπευτικά Λουτρά», στην σημερινή οδό Νικηφορίδη, πιό γνωστά με τ' όνομα «Χαμάμ του Βύρωνα». Ο κινηματογράφος «ΜΟΝ ΣΙΝΕ» στεγαζόταν σ' ένα τριγωνικό κτίσμα μεταξύ των οδών Παναγή Τσαλδάρη - Λεωφόρου Κύπρου και Κολοκοτρώνη. Ξεκίνησε το 1936 και λειτούργησε κι ως βαριετέ. Το 1965 πουλήθηκε και ο νέος ιδιοκτήτης το μετονόμασε «ΜΑΡΙΑΝΝΑ». Λειτούργησε μέχρι το 1978. Τα λουτρά Χαμάμ λειτούργησαν από τα πρώτα χρόνια του Συνοικισμού μέχρι που το κτίριο δόθηκε αντιπαροχή και στη θέση τους υπάρχει σήμερα μια πολυκατοικία. Λειτούργησαν επί της οδού Νικηφορίδη ( Βασ.Κωνσταντίνου τότε), πολύ κοντά στη Γέφυρα (εκεί που είναι σήμερα η στάση του τρόλεϊ, γραμμή 11, πριν στρίψει για την Ιφικράτους).

Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα εδώ.